Prečítaj si článok "Marihuana verzus tabak: Komplexné porovnanie účinkov, výhod a rizík"! Porozumej rozdielom medzi...
Sušenie marihuany v kocke. Rob to aj ty ako skúsený herb master!
Sušenie marihuany je kumšt – a určite nie malý! Toto umenie ťa však žiadna škola nenaučí – bobríka mlčanlivosti statočne držia aj v telke, rádiu či novinách.
V našom malebnom Slovakistane je, či skôr musí byť, každý fanúšik zelenej bylinky v podstate samouk – čo iné mu ostáva, však? Denne trápi googel a surfuje po nete – ak má trochu šťastia, tak mu poradí podkutejší fanklubák. Neboli by sme to však my, keby sme nepomohli! Začínajúcim ganja growerom hádžeme v našom článku “záchranné koleso“ – krátky návod, ako na to! Dozvieš sa správny postup sušenia a weed curingu - na overený spôsob uskladnenia sme tiež nezabudli! Pozor - konopný rýchlokurz práve začína!
Sušenie marihuany má prísne pravidlá – aj malé pochybenie ťa výjde draho!
Správne vykonané sušenie marihuany má veľký vplyv na kvalitu tvojho výsledného produktu. Stačí jediný nesprávny krok a tvoje niekoľkomesačné snaženie môže vyletieť von oknom. Sušenie marihuany je veľmi dôležitý proces, počas ktorého vyzrieva jej chuť a vôňa – vzácne kanabinoidy a terpény dostanú príležitosť naplno sa rozvinúť. Počas sušenia marihuana naberá na sile a potencii – šikovný pestovateľ dokáže v tejto fáze vyšperkovať jej kvalitu k absolútnej dokonalosti. Naopak – zlé skladovacie podmienky vedú ku vzniku nebezpečných plesní, úbytku až strate aktívnych látok, ale aj znehodnoteniu kompletnej úrody. Ako sa vyhneš tomuto nie práve najlacnejšiemu trapasu? Pozorne si prečítaj odporúčaný postup a všetko bude kóšer – ty to určite zvládneš!
Si pripravený? Pôjdeme pomaly - krok za krokom!
Dozreté rastliny odrež a odstráň z nich nepotrebné vetvy s listami. Očistené konope potom zaves “na netopiera“ (dolu hlavou) na natiahnutý pevný špagát. Sušiareň musí byť zatemnená, tmavá – bez prístupu priameho slnečného svetla. Teplota v miestnosti musí byť konštantných 17 až 20 stupňov Celzia – rovnako dôležitá je stála vlhkosť vzduchu v rozmedzí 45 až 55%. Rastlinky potrebujú mať dostatok priestoru - nenalep ich jednu na druhú! Pomôžeš tým lepšiemu prúdeniu a cirkulácii vzduchu okolo každej z nich – zdokonalíš sušenie a minimalizuješ riziko vzniku plesní. Ideálne je miestnosť zabezpečiť vhodným ventilátorom a prenosným regulátorom vlhkosti. Nezabudni na odvetrávanie. Vôňa sušiacej sa ganje veľmi intenzívna a nie každý tvoj sused je canna fan! Táto fáza sušenia trvá približne 15 dní – záleží od hustoty konope a vnútornej klímy. Ako vyzerá skúška správnosti na konci sušenia? Vezmi stonku jednej z rastlín a pomaly ju ohýnaj. Ak už stratila pružnosť a zlomí sa – máš hotovo a všetko je ok!
Finálne weed wellness sa blíži – púčiky pôjdu do skla!
Teraz nasleduje proces, ktorý ostrieľaní húliči volajú vytvrdzovanie konope (marijuana curing), kedy sa zo šišiek odstráni aj posledná - zbytková vlhkosť. Vysušené púčiky opatrne odstrihni z rastlinky a nožnicami z nich odstráň malé lístky. Ostrihané šišky poukladaj do čistých, suchých a vzduchotesne uzatvárateľných sklenených pohárov. Poháre neprepĺňaj - vrchná 1/3 každého pohára musí ostať prázdna, aby mali šišky dostatok vzduchu. Poháre ulož na suché, chladné a tmavé miesto – môže byť komora alebo špajza. Poriadne ich uzavri viečkom. Počas prvých dvoch týždňov poháre raz až dvakrát denne “vyvetraj“ – stačí ich na pár minút pootvárať a vypustiť z nich vlhkosť. Neskôr to opakuj už len raz týždenne, približne po dvoch mesiacoch môžeš procedúru ukončiť. Ku otvorenému poháru stále privoňaj. Ak zacítiš výrazný zápach alebo stuchlinu, môže to byť pleseň či dokonca začínajúca hniloba. Púčiky povyberaj, porozkladaj a dôkladne presuš – až potom pokračuj ďalej!
Skladovanie? No problem - sprav to takto!
Poháre so suchými púčikmi uskladni v tmavej a suchej miestnosti s teplotou 15 až 21 stupňov Celzia. Spokojne ich môžeš uložiť aj do mrazničky – predtým však dôkladne skontroluj tesnosť viečok! Plastové nádoby, papierové škatule a sáčky, alebo uzatvárateľné plastové zip-sáčky sú na dlhodobé skladovanie púčikov nevhodné. Taktiež ti neodporúčam tvoj krvopotne vyprodukovaný matroš skladovať v chladničke. Ak púčiky uskladníš správne, v pohode ti vydržia aj dva roky bez toho, aby stratili čo i len kúsok zo svojej akosti. Toto sa ťa však veľmi netýka – u teba dobrá ganja nikdy dlho nepostojí...
Sušenie marihuany sme dali na pána! Zvládneš pár posledných rád?
Sušenie marihuany musí prebehnúť hlavne pomaly. Iba pomalé a postupné sušenie marihuany je zárukou jej jemnej a lahodnej chuti. Curing marihuany z nej odstráni časť proteínov, minerálov, chlorofyl, aj škrob sa rozloží na jednoduché sacharidy. Matroš tak bude príjemne sladký a bez neželaných pachutí. Sušenie marihuany sa dá samozrejme aj urýchliť. Ak máš naponáhlo, musíš výrazne zvýšiť teplotu priestoru. Takáto marihuana je však ostrejšia, drsnejšia, často štipľavá a má výraznú chuť po tráve – aj éterické oleje (silice) sa z nej veľmi rýchlo odparujú. Správny curing podporuje biosyntézu, kedy sa farmakologicky neaktívna kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA) mení na tvoj obľúbený tetrahydrokanabinol (THC). Aká je teda moja posledná rada? Buď trpezlivý. Trpezlivosť ruže a delikátnu trávu prináša!
Článok pre teba pripravil Vojtech
Napíšte komentár
Prihláste sa, ak chcete uverejniť komentár