Objavte svet beznikotínových náhrad tabaku do vodnej fajky a vychutnajte si parádne oblaky pary bez rizika...
Ako si uvariť konopný čaj? TU máme recept na prípravu skvelého bylinného nápoja!
Ako si uvariť konopný čaj? Začnime tým, že popri fajčení marihuany sa pitie konopného čaju stalo v dejinách ľudstva jednou z najobľúbenejších foriem konzumácie kanabisu vôbec. Už jedna šálka tohto lahodného moku dodá vášmu telu celý rad vzácnych kanabinoidov (vrátane CBD a THC), flavonoidov, terpénov a minerálnych látok. Konopný čaj, podobne ako všetky ostatné bylinkové čaje, sa pripravuje zo všetkých častí rastliny – kvetov, listov, stoniek, niekedy aj koreňa. Obarením vysušenej bylinky získame výluh zelenej až zelenohnedej farby s mierne horkastou chuťou, ktorú je však možné vylepšiť pridaním sladidla (cukru, medu...) a citróna.
Prečo práve konopný čaj?
Konopný čaj neobsahuje žiadny kofeín, jeho stimulačných účinkov sa teda obávať vôbec nemusíte. Z tohto dôvodu sa odporúča používať ho najmä večer, pred spaním, keď už neplánujete žiadnu ďalšiu aktivitu. Konopný čaj má významné upokojujúce účinky - podporuje zdravý spánok, regeneráciu tela aj mysle, môže zmierňovať úzkosť, napätie i stres. Konopný čaj má tendenciu tíšiť chronickú bolesť, tlmiť zápalové procesy a podporovať správnu činnosť srdca. Tým, že znižuje vysoký krvný tlak, pomáha chrániť aj celý kardiovaskulárny systém tela. Zlepšuje tiež trávenie a prispieva k dobrej fyzickej aj psychickej pohode spotrebiteľa. Ako vidíte, sila prírody sa v konopnom čaji dokáže prejaviť celkom naplno!
Môžete sa z konopného čaju dostať „vysoko“?
Všetko závisí od druhu použitej bylinky. Konope a marihuana sú veľmi blízke príbuzné. Obe patria medzi rastliny z čeľade konopovitých (Cannabiceae) a vyzerajú podobne, no ich účinok na spotrebiteľa je odlišný. Konope, aby sa mohlo legálne použiť, nesmie obsahovať viac než 0,3% tetrahydrokanabinolu (THC). Tetrahydrokanabinol je totiž hlavnou psychoaktívnou zložkou tejto rastliny. Znamená to, že schopnosť konope meniť psychické procesy človeka je prakticky nulová. V porovnaní s tým je koncentrácia THC v marihuane omnoho vyššia (cca 20%), teda jej omamný a psychotropný účinok na konzumenta je závažný.
Čo je teda príčinou rauša?
Gandža, ako ju zvyknú familiárne nazývať, je najrozšírenejšou „mäkkou“ drogou na svete. Jej základom sú usušené listy, kvety a plody konope. Účinnou látkou, kvôli ktorej je tráva tak žiadaná, je už spomenutý delta-9-tetrahydrokanabinol, skrátene THC. Aby však tetrahydrokanabinol získal psychoaktívny charakter, musí absolvovať proces dekarboxylácie. Počas neho sa neúčinná kyselina tetrahydrokanabinolová (THCA) zmení na potentný THC. Okrem klasického fajčenia prebehne dekarboxylácia konope aj tak, že na vysušené kusy rastliny sa po dobu 30 minút nechá pôsobiť teplota 90 až 110 stupňov Celzia. Dekarboxylácia týmto spôsobom sa vykonáva v kuchyni, obvykle na plechu zasunutom vo vyhriatej rúre na pečenie. Avšak pozor - THC je rozpustný len v tukoch a alkohole! Ak teda konope zalejete vriacou vodou a necháte ho len tak lúhovať, uvaríte si bežný bylinkový čaj bez omamného účinku. Keď však do vody pridáte trochu tuku či oleja, z konope sa uvoľnia všetky vzácne kanabinoidy – áno, aj CBD a THC!
Koľko trávy budete potrebovať?
Všetko záleží na tom, aký silný čaj si chcete pripraviť. Ak varíte čaj z konope, ktoré má vyšší podiel CBD a zanedbateľný obsah THC, použiť môžete 10 až 15 gramov sušiny na jeden hrnček. Keď máte však k dispozícii marihuanu s vysokou koncentráciou THC, 1 gram šišiek úplne postačí. Pri konzumácii „aktívneho“ konopného čaju buďte nanajvýš opatrní. Vždy berte do úvahy svoju toleranciu THC a pamätajte si, že menej je niekedy viac! Nezabúdajte, že účinky konopného čaju nastupujú zhruba 60 až 90 minút po jeho vypití, pričom ich trvanie sa počíta v hodinách.
Ako si uvariť konopný čaj – postup od A po Z!
Na prípravu chutného a účinného konopného čaju budete potrebovať tieto ingrediencie a pomôcky (uvedené množstvá vyhovujú pre dva hrnčeky nápoja):
• 1 gram vysušených a dekarboxylovaných konopných šišiek
• 1 polievková lyžica oleja (najlepšie kokosový)
• pol litra vody
• vrecko na sypaný čaj alebo nerezové sitko na lúhovanie čaju
• menší hrniec na varenie čaju
• 2ks čajových hrnčekov
• hustejšie sitko alebo kávový filter
• sladidlo (cukor, med a pod.)
Postup prípravy konopného čaju je nasledovný:
1. Konopné šišky dôkladne rozomeľte v grindri (drvičke). Jemnú konopnú zmes zbavte väčších a tvrdších kúskov, stoniek a iného „odpadu“.
2. V hrnci na varenie čaju nechajte zovrieť vodu, pridajte do nej kokosový olej a poriadne zamiešajte.
3. Čajové vrecko naplňte marihuanou a vložte ho do hrnca. Teplotu vody znížte pod bod varu a za občasného miešania nechajte konope lúhovať približne 15 minút.
4. Vrecko s trávou vyberte z hrnca a konopný odvar prelejte cez sitko do čajových hrnčekov.
5. Konopný čaj si podľa potreby a vlastnej chuti oslaďte, nechajte chvíľku vychladnúť a potom konzumujte po malých dúškoch.
Napíšte komentár
Prihláste sa, ak chcete uverejniť komentár