Vyberte si vodnú fajku podľa výšky a zažite dym buď intenzívnejší a teplejší, alebo chladnejší a jemnejší! Porovnajte...
Ako pripraviť alobal a uhlíky do vodnej fajky? Rob to aj ty ako skúsený shisha master!
Ako pripraviť alobal a uhlíky do vodnej fajky tak, aby z toho šla celá víkendová shisha párty do kolien? Bezchybne prichystaný alobal a náležitá práca s uhlíkmi sú zárukou, že si svoju vodnú fajku vychutnáš a užiješ fakt naplno.
Máš málo skúseností? Stačí pár minút čítania a o obláčikoch dymu z tvojej hookah sa budú medzi fanúšikmi vodníc rozprávať legendy v celom okrese, ak nie kraji! Samozrejme, trošičku preháňam. Čarovanie s teplom nad korunkou vodnej fajky je aj napriek tomu jednou z hlavných podmienok kvalitného zážitku fajčiara - za tým si stojím.
Aký alobal použiť? Rozhodne to nie je jedno!
Kuchynský alobal znamená z núdze cnosť – je príliš tenký a málo odolný. Chceš ho použiť? Prelož ho najmenej trikrát, aby vzniklo aspoň šesť jeho vrstiev. Aj keď sa to podarí, nič svetoborné od neho nečakaj. Lepšiu voľbu predstavuje alobal na gril, ktorý je pevnejší a hrubší - stačí ho prehnúť len dvakrát. Vzniknú tak štyri pomerne spoľahlivé vrstvy, ktoré už čo-to znesú.
Absolútnym favoritom je alobal na vodnú fajku, ktorý je vyrobený špeciálne na tento účel. Kúpiš ho v každom dobrom smoke shope - obvykle sú to predpripravené útržky štvorcového či kruhového tvaru, ktoré niektorí producenti vyrábajú už perforované. Alobalovú fóliu je potrebné na misku vodnej fajky nasadiť fest pevne. Povrch alobalu musí byť riadne napnutý, rovný a po obvode korunky čo najtesnejšie zahnutý smerom nadol – strata tepla tak bude minimálna.
Dierkovanie alobalu je hotová veda! Ako na to?
Dierky na alobale sa dajú urobiť aj obyčajným dreveným špáradlom. Buď však profík – kúp si dierkovač. Počet dierok a ich pozícia závisí od veľkosti a typu použitej korunky, zvyčajne ich býva 25 až 50. Dierkuj od kraja korunky smerom k jej stredu. Snaž sa vyrobiť 3 až 4 súmerné kruhy a medzi jednotlivými dierkami ponechať približne desaťmilimetrové medzery. Nezabudni, že po obvode korunky musí na alobale zostať asi pol centimetra široký pás bez dierok.
Použil si korunku typu Phunnel? V tom prípade nechaj bez perforácie aj stred alobalu – teplo z uhlíkov bude inak prúdiť priamo do tela shishe a tabaková zmes sa prehreje málo. Pri dierkovaní buď opatrný a dobre počítaj. Ak to preženieš a z alobalu urobíš sitko, do fajky budeš ťahať viac chladného než teplého vzduchu. Keď zas bude dierok málo, teplo sa k tabaku nedostane - nebude mať odkiaľ. Aj tu preto vyhráva zásada primeranosti a teória zlatej strednej cesty.
Zdrojom tepla sú uhlíky! Ktoré sú tie naj?
Najlepším prameňom tepla je kokosové uhlie do vodnej fajky – horí čisto, bez zápachu a takmer vôbec nedymí. Teplota žeravých uhlíkov je asi 400 stupňov Celzia. Počas putovania horúceho vzduchu cez vodnú fajku však táto hodnota postupne klesá. Časť tepla odrazí alobal, absorbuje kovový HMS alebo pohltí samotné telo korunky.
Správna pracovná teplota v korunke sa pohybuje v rozmedzí 160 až 230 stupňov Celzia. Vyššia by tabak celkom spálila, nižšia zas prehriala len slabo, ak vôbec. Maximálna páľava je vždy priamo pod uhlíkmi. Aby sa tabak v korunke ohrieval rovnomerne, počas fajčenia ich musíš presúvať, odkladať, prikladať, otáčať, obracať... Nad korunkou si zahráš malý uhlíkový šach - dá to zabrať, výsledok však určite stojí za to. Netrúfaš si? Použi HMS! Prácu kuriča-kotolníka ti to výrazne uľahčí. Kovové telo tohto skvelého vynálezu sa od rozpálených uhlíkov najskôr celé zahreje, až tak vyžaruje teplo do korunky – rovnomerne, všade rovnako.
Ako pripraviť alobal a uhlíky do vodnej fajky – resumé!
Poslednou nezodpovedanou otázkou je počet uhlíkov na korunke a ich poloha. Pozrime sa na to spoločne. Jeden uhlík nestačí. Je to skutočne málo a šetriť na teple sa naozaj nevypláca. Slabé teplo = biedny dym, chabý dym = mizerný zážitok. A to predsa nechceme. Dva uhlíky, to už je celkom iná káva. Postavené oproti sebe vyrobia dostatok tepla pre kratšiu reláciu a nároky jedného až dvoch menej náročných fajčiarov tak dokážu hravo uspokojiť až na pol hodiny.
Tri uhlíky na alobale rozostavíš do tvaru trojuholníka tak, aby tretina každého z nich prečnievala cez okraj korunky. Takto sa teplo lepšie rozloží – časť pojmú steny korunky, zostatok si uchmatne tabak. Štyri uhlíky na korunke sa rozmiestňujú do podoby štvorca – stred zostáva prázdny. Uhlíky necháš trčať cez kraje misky podobne, ako si to urobil v predchádzajúcom prípade. Pamätaj, že kvarteto uhlíkov už vie narobiť riadne peklo.
Pri manažovaní tepla s týmto množstvom kokosových kociek je preto zvýšená obozretnosť viac než potrebná. Stačí malé pochybenie či chvíľka nepozornosti a tvoj tabak sa môže razom zmeniť doslova na uhoľ. Okolo korunky s alobalom sa proste musíš vedieť obracať!
Napíšte komentár
Prihláste sa, ak chcete uverejniť komentár