Vyberte si vodnú fajku podľa výšky a zažite dym buď intenzívnejší a teplejší, alebo chladnejší a jemnejší! Porovnajte...
Príprava vodného bonga (Ako používať vodné bongo: 1. časť)
Na prvý pohľad sa môže používanie vodného bonga zdať komplikovaným, najmä ak ste tento proces ešte nevideli. V skutočnosti sa ale vodné bongá používajú pomerne jednoducho a je ľahké si ich užiť.
Vodné bongo filtruje a ochladzuje dym, takže zážitok z fajčenia je príjemný a pokojný. Používanie nástrojov, ktoré fungujú na princípe filtrovania vodou je jeden z najčistejších, najpríjemnejších a najzdravších spôsobov fajčenia tabaku či iných produktov a navyše je hračkou udržať tieto nástroje čisté.
Časť prvá : Príprava vodného bonga
Ako mať z bonga čo najlepší zážitok?
1. Jednotlivé časti obyčajného (klasického) vodného bonga. Vodné bongá sú jednoduché ale dômyselné aparáty. Skladajú sa z niekoľkých častí, ktoré spolupracujú ale vedieť trochu o tom ako pracujú vám pomôže mať z vášho bonga čo najväčší úžitok.
- Komora je miesto, kde sa zhromažďuje dym pripravený na vdýchnutie. Fajčenie bonga je dvojfázový proces – naplníte komoru dymom a následne ju "vyčistíte" jedným dlhým vdychom na koniec.
- Náustok je vdychovací otvor na konci trubice, ku ktorému prikladáte ústa. Položte svoje pery dovnútra trubice, nie okolo nej. Mierne pery našpúľte a vložte ich do otvoru tak, že vonkajšia strana vašich pier vytvorí vzduchotesný spoj.
- Kotol je malá miska na sušenú herbu. V angličtine sa mu hovorí aj "slide".
- Turbo (voliteľné) je diera na bočnej strane bonga, ktorá sa nachádza nad hladinou vody. Turbo sa počas napĺňania komory dymom drží zakryté a odokryje sa tesne pred vdýchnutím dymu. Množstvo bong ale nemá turbo.
Základ je naplniť bongo vodou
2. Naplňte bongo vodou cez otvor pre downpipe. Hladina vody by vždy mala dosahovať takú výšku, aby keď vložíte downpipe (alebo šluk) naspäť do bonga, bol jeho spodný koniec ponorený maximálne cca 1,5cm vo vode. V prípade, že downpipe má na ponornom konci difúzne dierky, hladina má siahať tesne nad tieto dierky, približne 5mm.
Teplota vody záleží len na vás – niektorí ľudia majú radi studenú, iní teplú a väčšina sa uspokojí s izbovou teplotou vody.
- Na rozdiel od všeobecného presvedčenia – viac vody nevedie ku lepšiemu výsledku. Vaše pľúca sa pri ťahaní vzduchu cez vodu namáhajú, takže väčšie množstvo vody jednoducho znamená, že sa pri ťahaní dymu musíte viac namáhať.
- Otestujte správne množstvo vody tak, že si potiahnete rýchlym, hlbokým vdychom cez náustok – mala by bublať smerom hore, ale nikdy by sa nemala dotknúť až vašich pier.
Precoolery - chladiče
3. Ak máte v bongu chladiče (coolery, perkulátory) naplňte ich všetky vodou. Chladiče sú malé pridané časti v trubici alebo váze bonga. Môžu vyzerať ako rozvetvené ako stromy, okrúhle disky, vrúbkované trubičky, zaoblené hríbiky a množstvo iných najrozličnejších tvarov. Ich význam je však rovnaký – poskytujú väčšiu filtráciu, rozptýlenie a ochladenie dymu. Naplňte perkulátor dostatkom vody tak, aby ste zakryli všetky otvory pre vzduch, častokrát postačí pár milimetrov vody (cca 5mm).
- Je možné, že budete musieť perkulátory naplniť cez náustok, namiesto otvoru pre downpipe. Potom pomaly fúknite cez náustok do bonga, aby sa voda správne rozmiestnila do komôr perkulátora/perkulátorov (chladiča/ov).
Ľadové osvieženie
4. Pridajte do svojho bonga ľad (voliteľný krok). Ľad ochladí dym, vďaka čomu je podľa mnohých fajčiarov jednoduchšie ho vdychovať. Opatrne vložte trochu ľadu do vody, aby sa ochladila ale nezabudnite najprv vytiahnuť downpipe (šluk), pretože by ho padajúci ľad mohol rozbiť.
- Niektoré bongá majú ľadovače. Sklo trubice je v jednom mieste stlačené a vyformované do držiaka na ľad. Dym tak musí prejsť cez ľadové kocky, ktoré ho ochladzujú priamo pred tým, ako ho vdýchnete do úst.
- Niektorí fajčiari ale preferujú vo váze horúcu vodu, pretože para prináša do pľúc vlhkosť. Je to záležitosť osobných preferencií.
- V žiadnom prípade však do skleneného bonga nenalievajte horúcu vodu pokiaľ je sklo studené, nechajte ho sa trochu ohriať pod teplou tečúcou vodou (teplou, nie horúcou!). Naopak to platí rovnako, do horúceho skla nelejte ľadovú vodu ani nevkladajte ľad, nechajte sklenené bongo najprv vychladnúť. Teplotný rozdiel by spôsobil dezintegráciu materiálu a bongo by mohlo prasknúť. Prasknuté bongo už môžete hodiť rovno do koša.
Downpipe - Šluk
5. Vsuňte do vázy downpipe a prázdny kotol a otestujte. Vdychujte tak, ako by ste normálne cez bong fajčili – najprv so šlukom vsadeným a potom ho vytiahnite. Dotýka sa voda Vašich pier? Ak áno, mali by ste trochu vody vyliať. Bublajú všetky perkulátory počas toho ako vdychujete? Ak nie, pridajte do nich trochu vody tak, aby ste pri vdychovaní videli po stranách skla bublať veľké bublinky.
Napíšte komentár
Prihláste sa, ak chcete uverejniť komentár